COVID-19 Vaccinaties:

Het ministerie van VWS heeft vrijdagmiddag besloten dat de inzet van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk wordt beperkt. Voorlopig mogen alleen mensen van 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of daarvoor) het vaccin ontvangen. Dit geldt in ieder geval tot en met woensdag 7 april. Aanleiding hiervoor zijn nieuwe meldingen van mensen met ernstige klachten na vaccinatie. Dit heeft gevolgen voor huisartsen die dit weekend en/of volgende week vaccineren.

Huisartsen, GGD’en en andere vaccineerders die met dit vaccin werken, mogen vooralsnog tot en met woensdag 7 april het vaccin alleen gebruiken voor mensen die geboren zijn in 1960 of eerder. 

Impact op vaccinaties door huisartsen

Voor huisartsen geldt dat het grootste deel van de mensen die zij op dit moment vaccineren ook 60 jaar en ouder zijn. Alleen bij de niet-mobiele patiënten en mensen uit twee hoog-risicogroepen (mensen met syndroom van Down en mensen met morbide obesitas) moeten huisartsen de doelgroepen per direct aanpassen: alleen mensen in deze groepen die in 1960 of eerder zijn geboren, mogen de komende dagen worden gevaccineerd, tot er nader bericht is vanuit de overheid.